w

Kotlety mielone z ziemniakami i surówką

Tradycyjny polski obiad – kotlety mielone z młodymi ziemniakami (oczywiście w sezonie, a poza można zrobić puree) oraz surówka z marchewki i pora.

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego
  • 2 cebule, posiekane
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 jajka
  • 1 kromka chleba, namoczona i odciśnięta
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • 1/2 kg młodych ziemniaków
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki masła, roztopione
  • 2 łyżki koperku

Przygotowanie:

  • Mięso wymieszać z cebulą, czosnkiem, chlebem i jajkami na jednolitą masę. Dodać sól i pieprz.
  • Z masy formować kotlety i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
  • Ziemniaki wyszorować i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, polać masłem i posypać koperkiem.
  • Marchewkę wymieszać z porem, dodać jogurt, doprawić do smaku i podawać do obiadu.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

30 minut

Czas gotowania:

40 minut

Całkowity czas:

70 minut


Średnia 5 / 5 (1028 głosów)