w

Kolorowa sałatka warstwowa z selerem naciowym

W lecie mamy ochotę na lekkie sałatki, komponowanie naszych ulubionych potraw jest przyjemniejsze kiedy do dyspozycji mamy świeże warzywa i owoce. Jednym z moich ulubionych składników do sałatek jest świeży seler naciowy.

Składniki:

  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 3 łyżeczki sosu sojowego
  • 1/2 ząbka czosnku
  • sok z 1/4 cytryny
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • pieprz do smaku
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • łyżka oleju kokosowego do smażenia kurczaka
  • 4-5 łodyg selera naciowego, pokrojonego w plasterki
  • 1/2 puszki (200 g) czerwonej fasolki konserwowej
  • 1/4 małej główki sałaty lodowej, pokrojonej w cienkie paski
  • 12 pomidorków koktajlowych pokrojonych w ćwiartki

Przygotowanie:

  • Dokładnie wymieszać wszystkie składniki na marynatę.
  • Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i włożyć na około 1 godzinę do marynaty.
  • Na patelni rozgrzać olej kokosowy i usmażyć piersi z kurczaka. Gdy przestygną, pokroić je w kostkę.
  • W wysokiej salaterce układać kolejno: seler naciowy w plasterkach, pokrojonego w kostkę usmażonego kurczaka, czerwoną fasolkę z puszki odsączoną z wody, sałatę lodową pociętą w cienkie paski i pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki.
  • Wymieszać wszystkie składniki na sos i polać nim sałatkę.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

40 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

120 minut


Średnia 5 / 5 (1427 głosów)