Składniki:
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 3 łyżeczki sosu sojowego
- 1/2 ząbka czosnku
- sok z 1/4 cytryny
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- pieprz do smaku
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- łyżka oleju kokosowego do smażenia kurczaka
- 4-5 łodyg selera naciowego, pokrojonego w plasterki
- 1/2 puszki (200 g) czerwonej fasolki konserwowej
- 1/4 małej główki sałaty lodowej, pokrojonej w cienkie paski
- 12 pomidorków koktajlowych pokrojonych w ćwiartki
Przygotowanie:
- Dokładnie wymieszać wszystkie składniki na marynatę.
- Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i włożyć na około 1 godzinę do marynaty.
- Na patelni rozgrzać olej kokosowy i usmażyć piersi z kurczaka. Gdy przestygną, pokroić je w kostkę.
- W wysokiej salaterce układać kolejno: seler naciowy w plasterkach, pokrojonego w kostkę usmażonego kurczaka, czerwoną fasolkę z puszki odsączoną z wody, sałatę lodową pociętą w cienkie paski i pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki.
- Wymieszać wszystkie składniki na sos i polać nim sałatkę.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
40 minut
Czas gotowania:
20 minut
Całkowity czas:
120 minut