w

Klasyczna sałatka nicejska

Tradycyjnie ta sałatka była przygotowywana na południu Francji dla powracających z morza rybaków. Jest nie tylko zdrowa, pożywna i smaczna, ale również szybka i tania do przygotowania. Zobaczcie nasz film video z tym przepisem!

Składniki:

  • 1,5 łyżki octu winnego z czerwonego wina
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta suszonego rozmarynu (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki na vinaigrette wymieszać dokładnie, aż powstanie jednolity sos.
  • Liście sałaty ułożyć promieniście na talerzu. Posypać tuńczykiem, cebulą, oliwkami i papryką. Połówki jajek i pomidory ułożyć symetrycznie wzdłuż brzegu talerza. Na środku ułożyć „gwiazdę” z anchois.
  • Sałatkę skropić sosem bezpośrednio przed podaniem. Posypać natką.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Całkowity czas:

20 minut


Średnia 5 / 5 (795 głosów)