Składniki:
- 2 piersi drobiowe
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
- 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
- olej do smażenia
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 4 łyżki jogurtu naturalnego bez cukru
- 2 ząbki czosnku wyduszone praską
Przygotowanie:
- Piersi z kurczaka wymyć, osuszyć, pokroić w kostkę, dodać do smaku sól, pieprz, paprykę w proszku i przyprawę do gyrosa. Dobrze obtoczyć w przyprawach i usmażyć na oleju, aż mięso nie będzie już w środku surowe a z zewnątrz się przyrumieni.
- Śmietanę wymieszać z jogurtem, dodać czosnek oraz sól i pieprz do smaku.
- Ostudzone, usmażone kawałeczki kurczaka przełożyć na dno szklanej salaterki.
- Warstwę kurczaka polać keczupem. Następnie ułożyć warstwowo: cebulę, paprykę, ogórka, kukurydzę, pomidora i kapustę pekińską.
- Polać sosem czosnkowym i odstawić do lodówki na ok. 30 minut. Podawać z pieczywem lub ryżem.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
10 minut
Całkowity czas:
55 minut