w

Gyros drobiowy w sałatce

Swojego czasu gyros był najpyszniejszą strawą jaką serwowały budki z jedzeniem na wrocławskim Dworcu Głównym. Dziś ani budek, ni takich gyrosów już nie ma. Pozostał wspomnień smak.

Składniki:

  • 2 piersi drobiowe
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego bez cukru
  • 2 ząbki czosnku wyduszone praską

Przygotowanie:

  • Piersi z kurczaka wymyć, osuszyć, pokroić w kostkę, dodać do smaku sól, pieprz, paprykę w proszku i przyprawę do gyrosa. Dobrze obtoczyć w przyprawach i usmażyć na oleju, aż mięso nie będzie już w środku surowe a z zewnątrz się przyrumieni.
  • Śmietanę wymieszać z jogurtem, dodać czosnek oraz sól i pieprz do smaku.
  • Ostudzone, usmażone kawałeczki kurczaka przełożyć na dno szklanej salaterki.
  • Warstwę kurczaka polać keczupem. Następnie ułożyć warstwowo: cebulę, paprykę, ogórka, kukurydzę, pomidora i kapustę pekińską.
  • Polać sosem czosnkowym i odstawić do lodówki na ok. 30 minut. Podawać z pieczywem lub ryżem.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

10 minut

Całkowity czas:

55 minut


Średnia 5 / 5 (1280 głosów)