w

Grillowany ser halloumi z warzywami

Halloumi to cypryjski ser o wyrazistym smaku, który idealnie nadaje się do grillowania lub pieczenia. Sałatka z halloumi smakuje naprawdę dobrze. Polecam na lunch.

Składniki:

  • ok. 120 g gotowych ugotowanych buraków
  • 1 pomarańcza
  • 1,5 łyżeczki białego octu winnego
  • 250 g sera halloumi
  • garść roszponki

Przygotowanie:

  • Buraki pokroić na ćwiartki lub mniejsze kawałki. Pomarańczę obrać i podzielić na cząstki. Roszponkę umyć i dokładnie osuszyć.
  • W dużej misce delikatnie wymieszać buraki z pomarańczą, sokiem z pomarańczy (który z niej wyciekł podczas dzielenia na cząstki) i octem.
  • Ser oprószyć pieprzem z obydwu stron. Rozgrzać patelnię grillową na dużym ogniu i smażyć ser po kilka minut, aż się ładnie przyrumieni i będzie sprężysty w dotyku (w środku zacznie się topić).
  • Na talerzu ułożyć roszponkę, na nią wyłożyć buraki z pomarańczą, a na wierzchu ułożyć ser.

Porcja dla:

2 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

10 minut

Całkowity czas:

20 minut


Średnia 5 / 5 (1070 głosów)