Składniki:
- ok. 120 g gotowych ugotowanych buraków
- 1 pomarańcza
- 1,5 łyżeczki białego octu winnego
- 250 g sera halloumi
- garść roszponki
Przygotowanie:
- Buraki pokroić na ćwiartki lub mniejsze kawałki. Pomarańczę obrać i podzielić na cząstki. Roszponkę umyć i dokładnie osuszyć.
- W dużej misce delikatnie wymieszać buraki z pomarańczą, sokiem z pomarańczy (który z niej wyciekł podczas dzielenia na cząstki) i octem.
- Ser oprószyć pieprzem z obydwu stron. Rozgrzać patelnię grillową na dużym ogniu i smażyć ser po kilka minut, aż się ładnie przyrumieni i będzie sprężysty w dotyku (w środku zacznie się topić).
- Na talerzu ułożyć roszponkę, na nią wyłożyć buraki z pomarańczą, a na wierzchu ułożyć ser.
Porcja dla:
2 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
10 minut
Całkowity czas:
20 minut