Składniki:
- 900 g świeżej fasolki szparagowej, umytej i przyciętej
- 2 łyżki masła
- 120 g posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki oleju z orzecha włoskiego
- 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
- mielony czarny pieprz do smaku
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Rozłożyć orzechy na suchej blasze do pieczenia i prażyć w temperaturze 175°C przez 5 do 8 minut.
- Wrzucić fasolkę do osolonej gotującej wody i gotować około 5 minut, aż lekko zmięknie. Odcedzić. Opłukać zimną wodą i zostawić na durszlaku w temperaturze pokojowej. (Można ją przygotować nawet 6 godzin wcześniej.)
- W dużej patelni roztopić masło lub margarynę z olejem na dużym ogniu. Dodać fasolkę i podgrzewać, przewracając, aż będzie gorąca (około 4 minuty). Doprawić solą i pieprzem. Dodać orzechy i pietruszkę i wymieszać. Przełożyć do miski lub salaterki i podać do stołu.
Porcja dla:
8 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
20 minut
Całkowity czas:
35 minut