w

Fasolka szparagowa z orzechami włoskimi

Bardzo smaczne danie, które można przygotować wcześniej i wrzucić na gorący olej tuż przed podaniem obiadu.

Składniki:

  • 900 g świeżej fasolki szparagowej, umytej i przyciętej
  • 2 łyżki masła
  • 120 g posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki oleju z orzecha włoskiego
  • 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
  • mielony czarny pieprz do smaku
  • sól do smaku

Przygotowanie:

  • Rozłożyć orzechy na suchej blasze do pieczenia i prażyć w temperaturze 175°C przez 5 do 8 minut.
  • Wrzucić fasolkę do osolonej gotującej wody i gotować około 5 minut, aż lekko zmięknie. Odcedzić. Opłukać zimną wodą i zostawić na durszlaku w temperaturze pokojowej. (Można ją przygotować nawet 6 godzin wcześniej.)
  • W dużej patelni roztopić masło lub margarynę z olejem na dużym ogniu. Dodać fasolkę i podgrzewać, przewracając, aż będzie gorąca (około 4 minuty). Doprawić solą i pieprzem. Dodać orzechy i pietruszkę i wymieszać. Przełożyć do miski lub salaterki i podać do stołu.

Porcja dla:

8 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

35 minut


Średnia 5 / 5 (1203 głosów)