w

Fasolka szparagowa z orzechami laskowymi i cytryną

Orzechy i skórka cytrynowa nadają tej potrawie wspaniałej lekkości. Absolutnie najlepszy przepis na fasolkę szparagową!

Składniki:

  • 700 g świeżej fasolki szparagowej, umytej i przyciętej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 40 g posiekanych prażonych orzechów laskowych
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • W dużym garnku gotować fasolę we wrzącej, osolonej wodzie przez 3 do 8 minut, lub do czasu kiedy będzie miękka. Odcedzić i włożyć do dużej miski.
  • Dodać oliwę z oliwek, cytrynę, orzechy laskowe, doprawić solą i pieprzem. Fasolkę można przygotować dzień wcześniej, ostudzić i przykryć. Podgrzewać najlepiej w kuchence mikrofalowej.

Porcja dla:

8 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

10 minut

Całkowity czas:

20 minut


Średnia 5 / 5 (849 głosów)