w

Endywia po sycylijsku

Pyszna i oryginalna sałatka na gorąco prosto z woka. Endywia jest dość gorzka, ale im jaśniejsze liście, tym łagodniejszy smak. Podawać z cienko pokrojonymi pomidorami.

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 średnie główki endywii, opłukanej i posiekanej
  • 1/2 szklanki (120 ml) soku z cytryny
  • 2 łyżki kaparów
  • 1 szczypta soli
  • 10 oliwek kalamata
  • mielony czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • W woku rozgrzać oliwę, dodać endywię, podsmażyć, aż zwiędnie. Dodać sok z cytryny, kapary, sól i oliwki, smażyć, mieszając przez 15 sekund. Doprawić pieprzem do smaku. Od razu podawać.

Porcja dla:

3 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

05 minut

Całkowity czas:

15 minut


Średnia 5 / 5 (694 głosów)