Składniki:
- 1 110 g posiekanych orzechów pekan
- 3 łyżki masła
- 1 duża drobno posiekana cebula
- 1 kg dyni piżmowej bez pestek, obranej, pokrojonej w kostkę
- 1 szczypta soli i pieprzu do smaku
- 3 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
Przygotowanie:
- Na nienasmarowanej blasze do pieczenia ułożyć orzechy i prażyć w piekarniku przez 5 do 8 minut w temperaturze 175°C.
- W dużej ciężkiej patelni roztopić na małym ogniu masło, dodać cebulę i smażyć, aż będzie całkiem miękka, przez około 15 minut. Następnie dodać dynię i dusić pod przykryciem przez kolejne 15 minut, mieszając od czasu do czasu, aż będzie miękka, ale nie rozgotowana. Doprawić solą i pieprzem.
- Wymieszać dynię z połową orzechów i połową pietruszki. Przełożyć do miski lub salaterki. Przed podaniem posypać pozostałą pietruszką i orzechami.
Porcja dla:
8 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
40 minut
Całkowity czas:
60 minut