w

Dynia piżmowa z cebulą i orzechami pekan

Potrawa z dyni w nowym wydaniu! To danie można przygotować 4 godziny przed podaniem, potem tylko podgrzać, dodać orzechy i podać do stołu.

Składniki:

  • 1 110 g posiekanych orzechów pekan
  • 3 łyżki masła
  • 1 duża drobno posiekana cebula
  • 1 kg dyni piżmowej bez pestek, obranej, pokrojonej w kostkę
  • 1 szczypta soli i pieprzu do smaku
  • 3 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki

Przygotowanie:

  • Na nienasmarowanej blasze do pieczenia ułożyć orzechy i prażyć w piekarniku przez 5 do 8 minut w temperaturze 175°C.
  • W dużej ciężkiej patelni roztopić na małym ogniu masło, dodać cebulę i smażyć, aż będzie całkiem miękka, przez około 15 minut. Następnie dodać dynię i dusić pod przykryciem przez kolejne 15 minut, mieszając od czasu do czasu, aż będzie miękka, ale nie rozgotowana. Doprawić solą i pieprzem.
  • Wymieszać dynię z połową orzechów i połową pietruszki. Przełożyć do miski lub salaterki. Przed podaniem posypać pozostałą pietruszką i orzechami.

Porcja dla:

8 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

40 minut

Całkowity czas:

60 minut


Średnia 5 / 5 (1159 głosów)