Składniki:
- 750 g małych młodych ziemniaków
- sól, pieprz
- 75 g chudego boczku
- 1 mała cebula
- 50 g czerwonej papryki
- 50 g marynowanych pikli
Przygotowanie:
- Wyszorować ziemniaki pod bieżącą wodą, podzielić na ćwiartki i gotować 15 minut w osolonym wrzątku, aż będą miękkie. Odlać wodę i krótko odparować. Pokroić boczek w drobną kostkę. Drobno posiekać cebulę. Pokroić w bardzo drobną kostkę paprykę i pikle.
- Usmażyć boczek na patelni teflonowej na chrupiące skwarki, potem zdjąć z patelni i odłożyć. Na pozostałym tłuszczu smażyć cebulę około 5 minut.
- Przygotować sos: wlać do zakręcanego słoika ocet, musztardę, oliwę oraz wsypać cukier, ¼ łyżeczki soli i ½ łyżeczki pieprzu. Szczelnie zakręcić i potrząsać słoikiem, aż cukier całkowicie się rozpuści.
- Wlać sos na patelnię do cebuli, doprowadzić do wrzenia i gotować na zmniejszonym ogniu około 2 minut. Dodać ziemniaki, połowę skwarek z boczku, paprykę oraz pikle i mieszając podgrzewać jeszcze około 2 minut, aż ziemniaki wchłoną sos. Posypać resztą skwarek i posiekaną natką pietruszki. Podawać na ciepło.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
40 minut
Całkowity czas:
40 minut