w

Ciepła sałatka ziemniaczana z musztardowym sosem winegret

Ta wspaniała sałatka ziemniaczana z dodatkiem chudego boczku, czerwonej papryki i marynowanych pikli podawana jest z musztardowym sosem winegret.

Składniki:

  • 750 g małych młodych ziemniaków
  • sól, pieprz
  • 75 g chudego boczku
  • 1 mała cebula
  • 50 g czerwonej papryki
  • 50 g marynowanych pikli

Przygotowanie:

  • Wyszorować ziemniaki pod bieżącą wodą, podzielić na ćwiartki i gotować 15 minut w osolonym wrzątku, aż będą miękkie. Odlać wodę i krótko odparować. Pokroić boczek w drobną kostkę. Drobno posiekać cebulę. Pokroić w bardzo drobną kostkę paprykę i pikle.
  • Usmażyć boczek na patelni teflonowej na chrupiące skwarki, potem zdjąć z patelni i odłożyć. Na pozostałym tłuszczu smażyć cebulę około 5 minut.
  • Przygotować sos: wlać do zakręcanego słoika ocet, musztardę, oliwę oraz wsypać cukier, ¼ łyżeczki soli i ½ łyżeczki pieprzu. Szczelnie zakręcić i potrząsać słoikiem, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  • Wlać sos na patelnię do cebuli, doprowadzić do wrzenia i gotować na zmniejszonym ogniu około 2 minut. Dodać ziemniaki, połowę skwarek z boczku, paprykę oraz pikle i mieszając podgrzewać jeszcze około 2 minut, aż ziemniaki wchłoną sos. Posypać resztą skwarek i posiekaną natką pietruszki. Podawać na ciepło.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

40 minut

Całkowity czas:

40 minut


Średnia 5 / 5 (1434 głosów)