w

Ceviche z przegrzebków i krewetek

Ceviche to przystawka z owoców morza, popularna w Ameryce Południowej. W jej skład mogą wchodzić rozmaite owoce morza, a w tej wersji występują przegrzebki i krewetki.

Składniki:

  • 1,8 kg świeżych, surowych krewetek obranych z pancerzyków i bez ogonków
  • 450 g świeżych, surowych przegrzebków
  • sok z 6 dużych limonek
  • sok z 1 dużej cytryny
  • 1 mała cebula, posiekana
  • 1 ogórek, obrany i posiekany
  • 1 duży pomidor, z grubsza posiekany

Przygotowanie:

  • W dużej szklanej lub ceramicznej misce delikatnie wymieszać krewetki z przegrzebkami, sokiem z limonek i z cytryny. Dodać cebulę, ogórka, pomidora, papryczki, kolendrę, oliwę, sól i pieprz. Znów delikatnie wymieszać.
  • Przykryć miskę i wstawić do lodówki na godzinę, aż krewetki i przegrzebki staną się nieprzejrzyste.

Porcja dla:

12 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Całkowity czas:

75 minut


Średnia 5 / 5 (874 głosów)