Składniki:
- 1 kg buraków
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 6 ziaren pieprzu
Przygotowanie:
- Buraki umyć i gotować przez 30 minut. Odcedzić, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce.
- Cukinię obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przelać wrzątkiem. Cebulę i czosnek obrać i posiekać.
- Warzywa wymieszać, posypać pieprzem i włożyć do słoików. Lekko ucisnąć.
- Wszystkie składniki na zalewę zagotować i gorącą zalać sałatkę.
- Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 20 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
30 minut
Czas gotowania:
50 minut
Całkowity czas:
80 minut