w

Buraczki z cukinią i cebulą

Pyszna sałatka zapakowana do słoika i przechowana na zimę. Starte buraki, cukinia i cebula w zalewie octowej.

Składniki:

  • 1 kg buraków
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 6 ziaren pieprzu

Przygotowanie:

  • Buraki umyć i gotować przez 30 minut. Odcedzić, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce.
  • Cukinię obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przelać wrzątkiem. Cebulę i czosnek obrać i posiekać.
  • Warzywa wymieszać, posypać pieprzem i włożyć do słoików. Lekko ucisnąć.
  • Wszystkie składniki na zalewę zagotować i gorącą zalać sałatkę.
  • Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 20 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

30 minut

Czas gotowania:

50 minut

Całkowity czas:

80 minut


Średnia 5 / 5 (1068 głosów)