Składniki:
- 2 buraki
- 2 ziemniaki
- 2 marchewki
- 2 jajka na twardo
- 1 cebula, posiekana
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
- Buraki, ziemniaki i marchew ugotować, aż będą miękkie. Odstawić do przestudzenia, obrać i każde warzywo zetrzeć do oddzielnej miseczki na grubej tarce. Do oddzielnej miseczki zetrzeć jajka na twardo.
- Cebulę podsmażać na oleju przez 5 minut.
- Na środku patery umieścić szklankę. Składniki układać wokół szklanki tak, aby powstał kształt wieńca. Niektóre warstwy sałatki można oprószyć solą i pieprzem.
- Pierwsza warstwa: ziemniaki, na nich majonez.
- Druga warstwa: połowa buraków – majonez.
- Trzecia warstwa: marchewka – majonez.
- Czwarta warstwa: orzechy włoskie.
- Piąta warstwa: połowa kurczaka – majonez.
- Szósta warstwa: podsmażona cebula.
- Siódma warstwa: jajka – majonez.
- Ósma warstwa: druga połowa kurczaka – majonez.
- Dziewiąta warstwa: połowa buraków.
- Wyjąć szklankę i posmarować sałatkę majonezem.
- Wierzch posypać ziarnami granatu.
Porcja dla:
8 osób
Czas przygotowania:
30 minut
Czas gotowania:
20 minut
Całkowity czas:
170 minut