Składniki:
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 60 ml oleju roślinnego
- 3 łyżki octu ryżowego
Przygotowanie:
- Wymieszać cukier z sosem sojowym, olejami i octem. Odstawić na 30 minut.
- Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Makaron pokruszyć, dodawać po małej ilości na patelnię i smażyć. Kiedy makaron zacznie pęcznieć, przełożyć na papierowy ręcznik i odsączyć.
- W dużej misce wymieszać sałatę z ugotowanym kurczakiem, zieloną cebulką i sezamem. Odstawić do lodówki na 10 minut.
- Do sałatki dodać makaron ryżowy i wymieszać.
- Podawać w salaterkach. Sos można wmieszać do całości, albo podać w sosjerce, żeby każdy mógł polać sobie sałatkę według uznania.
Sos:
Makaron ryżowy:
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
20 minut
Całkowity czas:
35 minut