Składniki:
- 500 g dojrzałych, pokrojonych na plastry pomidorów
- szczypta cukru
- 1 cytryna
- 3 cebulki dymki, pokrojone na cienkie plasterki
- 1 łyżka świeżej posiekanej kolendry
- 1 łyżka świeżej posiekanej mięty
- pędy świeżej mięty do dekoracji
Przygotowanie:
- Ułożyć plastry pomidorów na dużym półmisku i posypać cukrem. Przekroić cytrynę wzdłuż na dwie połowy. Jedną odłożyć, drugą zaś pokroić na 4 podłużne kliny. Mocno trzymając wszystkie kliny razem, skórką ku górze, cienko pokroić je na desce wraz ze skórką w poprzeczne plasterki. Usunąć pestki.
- Rozłożyć cienkie kawałki cytryny na pomidorach, a następnie posypać całość posiekaną dymką, kolendrą i miętą. Wycisnąć sok z drugiej połówki cytryny i skropić nim sałatkę. Podawać natychmiast lub przykryć i schłodzić. Tuż przed podaniem ozdobić łodyżkami mięty.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Całkowity czas:
10 minut